Ugrás a tartalomra
Vércsoport diéta - mi a valóság alapja

Vércsoport diéta - mi a valóság alapja

Általa megosztva Vivien Kedves on

A vércsoport diéta már csaknem két évtizede népszerű.

Ennek a diétának a 'hívei' szerint az egyén vércsoportja határozza meg, mely élelmiszerek a legjobbak az egészsége számára.

Sokan esküsznek erre a diétára, és azt állítják, hogy megmentette az életüket.

De mik a vércsoport-diéta részletei, és alapszik-e bármilyen szilárd bizonyítékon?

Mi az a vércsoport diéta?

A vércsoport-diétát, egy Dr. Peter D’Adamo nevű természetgyógyász népszerűsítette 1996-ban.

Könyve, az Eat Right 4 Your Type hihetetlenül sikeres volt. A New York Times bestsellerje volt, több millió példányban kelt el, és ma is rendkívül népszerű.

Ebben a könyvben azt állítja, hogy az egyén optimális étrendje az adott személy ABO-vércsoportjától függ.

Azt állítja, hogy minden egyes vércsoport őseink genetikai jegyeit képviseli, beleértve azt is, hogy melyik étrenden fejlődtek ki, hogy boldoguljanak.

Áttekintés:

A típus: Agrárnak vagy kultivátornak hívják. Az A típusú embereknek növényekben gazdag étrendet kell fogyasztaniuk, és teljesen mentesek a „mérgező” vörös hústól. Ez nagyon hasonlít a vegetáriánus étrendre.


B típus: Nomádnak hívják. Ezek az emberek ehetnek növényeket és a legtöbb húst (kivéve a csirkét és a sertéshúst), és ehetnek tejtermékeket is. Kerülniük kell azonban a búzát, kukoricát, lencsét, paradicsomot és néhány más ételt.


AB típus: Enigmának hívják. Az A és B típusok keverékeként írják le. Az ehető ételek közé tartoznak a tenger gyümölcsei, a tofu, a tejtermékek, a bab és a gabonafélék. Kerülniük kell a babot, a kukoricát, a marhahúst és a csirkét.


O típus: A vadásznak hívják. Ez egy magas fehérjetartalmú étrend, amely nagyrészt húson, halon, baromfihúson, bizonyos gyümölcsökön és zöldségeken alapul, de gabonafélékben, hüvelyesekben és tejtermékekben korlátozott. Nagyon hasonlít a paleo diétára.

Ezen étrendi minták bármelyike ​​javulást jelentene a legtöbb ember számára, függetlenül attól, hogy milyen a vércsoportja, mivel mind a 4 diéta (vagy „étkezési módok”) többnyire valódi, egészséges ételeken alapulnak, és óriási lépést jelentenek a feldolgozott gyorsételek szokásos nyugati étrendjéhez képest.

Tehát,még ha valamelyik ilyen diétát be is tartjuk, és az egészségi állapot javul, ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy ennek bármi köze van a vércsoportunkhoz.

Talán az egészségügyi előnyök oka egyszerűen az, hogy egészségesebb ételeket eszünk, mint korábban.

A lektinek kapcsolata az étrend és a vércsoport között

A vércsoport-diéta egyik központi elmélete a lektinnek nevezett fehérjékkel kapcsolatos.

A lektinek egy változatos fehérjecsalád, amely képes megkötni a cukormolekulákat.
Ezeket az anyagokat antinutriensnek tekintik, és negatív hatással lehetnek a bélnyálkahártyára.

A vércsoport diéta elmélete szerint az étrendben sok lektin található, amelyek kifejezetten a különböző ABO vércsoportokat célozzák meg.

Azt állítják, hogy a nem megfelelő típusú lektinek fogyasztása a vörösvértestek agglutinációjához (összetapadásához) vezethet.

Valójában bizonyíték van arra, hogy a nyers, hüvelyesekben lévő lektinek egy kis százaléka bizonyos vércsoportra jellemző agglutináló hatással bír.

Például a nyers limabab csak az A vércsoportú emberek vörösvérsejtjeivel léphet kölcsönhatásba.

Összességében azonban úgy tűnik, hogy az agglutináló lektinek többsége minden ABO-vértípussal reagál.

Más szóval, az étrendben lévő lektinek NEM vércsoport-specifikusak, kivéve néhány nyers hüvelyes fajtát.

Ennek talán nincs is valóságban jelentősége, mert a hüvelyesek többségét fogyasztás előtt beáztatják és/vagy megfőzik, ami elpusztítja a káros lektineket. 

Van-e tudományos bizonyíték a vércsoport-diéta mögött?


Az ABO vércsoportokkal kapcsolatos kutatások gyorsan fejlődtek az elmúlt néhány évben és évtizedben.

Ma már komoly bizonyítékok állnak rendelkezésre arra vonatkozóan, hogy egyes vércsoportú embereknél magasabb vagy alacsonyabb lehet bizonyos betegségek kockázata.

Például a nullás típusúaknál alacsonyabb a szívbetegség kockázata, de nagyobb a gyomorfekély kockázata.

Nincsenek azonban olyan tanulmányok, amelyek szerint ennek bármi köze lenne az étrendhez.

Egy 1455 fiatal felnőtt bevonásával végzett kiterjedt megfigyeléses vizsgálatban az A típusú diéta (sok gyümölcs és zöldség) fogyasztása jobb egészségjelzőkkel járt. De ez a hatás mindenkinél megfigyelhető volt, aki az A-típusú diétát követi, nem csak az A-típusú vérű egyéneknél.

Egy nagy 2013-as áttekintő tanulmányban, amelyben a kutatók több mint ezer tanulmány adatait vizsgálták, egyetlen jól megtervezett tanulmányt sem találtak, amely a vércsoport-diéta egészségügyi hatásait vizsgálta volna .

Arra a következtetésre jutottak: "Jelenleg nincs bizonyíték a vércsoport-diéták állítólagos egészségügyi előnyeinek igazolására."

A 4 tanulmányból megállapították, hogy valamennyire az ABO-vércsoport-diétákkal kapcsolatosak, mindegyik rosszul volt megtervezve .

Az egyik tanulmány, amely összefüggést talált a vércsoportok és az ételallergiák között, valójában ellentmond a vércsoport-diéta ajánlásainak.

Konklúzió

A sok pozitív visszajelzés miatt, biztosan van akinek hatásos ez a diéta. Ez azonban NEM jelenti azt, hogy ez bármilyen módon összefüggött volna a vércsoportjukkal.

A különböző étrendek különböző embereknél működnek. Vannak, akik sok növényt és kevés húst fogyasztanak (mint például az A típusú diéta), míg mások boldogulnak, ha sok fehérjetartalmú állati ételt esznek (például az O típusú étrend).

Ha valaki nagyszerű eredményeket ért el a vércsoport diéta során, akkor talán az történhet, hogy az egyén talált egy olyan diétát, amely történetesen megfelelő a szervezetének. Lehet, hogy ennek semmi köze nem volt a vércsoportjához.

Ezenkívül ez a diéta eltávolítja az egészségtelen feldolgozott élelmiszerek többségét az emberek étrendjéből.

Talán ez a legnagyobb oka annak, hogy működik, a különböző vércsoportokra való tekintet nélkül.

Ennek ellenére, ha az olvasónál működik a vércsoport-diéta, akkor mindenképpen folytassa ezt, és ne hagyja, hogy ez a cikk lebeszélje.

Tudományos szempontból azonban a vércsoport diétát alátámasztó bizonyítékok mennyisége nagyon csekély.

Felhasznált irodalom:

https://www.healthline.com/nutrition/the-blood-type-diet-review#TOC_TITLE_HDR_5

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15302522/

https://academic.oup.com/glycob/article/14/11/53R/627369

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12381157/

 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21945157/

https://www.ahajournals.org/doi/full/10.1161/ATVBAHA.112.248757

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3893150/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23697707/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/6001349/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22672382/

https://informahealthcare.com/doi/abs/10.1080/13590840701352807

 

 

 

 

    Hagyja itt a gondolatát

    Kérjük, vegye figyelembe, hogy a megjegyzéseket a közzététel előtt jóvá kell hagyni..

    Drawer Title
    Coupon
    Hasonló termékek